Kender du til Danmarks ældste nulevende lokalradio? Jeg tunede ind på 95,2 Mhz en formiddag i juni 2020 og det første jeg stødte på, var en reklame for en lokal virksomhedsmesse med navnet ‘Mød en virksomhed’. Formålet med messen var at de unge fik øjnene op for de mere praktiske erhverv i Hvidovre, og flere repræsentanter fra kommunen fortalt om eventet, som afholdes engang i november 2020. Min første tanke var naturligvis, at dét er lokalradio, når det er allerbedst - radio der bruger tid på at oplyse de lokale borgere om arrangementer og nyheder i byen.
Men lad os først rejse tilbage i tiden - nærmere betegnet tilbage til 1983. Lyden strømmer ud i de danske stuer, og kommer enten fra radioen eller TV’et, som netop i denne periode begyndte at blive allemandseje. Indtil 1983 havde Danmarks Radio monopol på både radio og TV, og det var først i 1983, at de danske lokal radiokanaler fik lov til at spille de første toner, mens byens borgere tunede ind på den lokale lyd. Hvidovre NærRadio var blandt de første ikke-kommercielle lokal radiokanaler, og under deres første udsendelse i 1983 var det med live orkester i studiet, Tuborg på bordene og højt humør.
Strandmarkens Fritidscenter, Hvidovre Nærradio 1983
Kæk lokalradio i den bedste sendetid
D. 3 maj 1983 sendte Hvidovre Nærradio for allerførste gang fra lokalerne i Strandmarkens Fritidscenter. Kanalen var ligesom landets øvrige lokal radiokanaler ikke-kommerciel, hvilket betød, at der ikke måtte sendes reklamer fra 1983-1988. Alle de nye radiostationer sende på FM imellem 100 og 104 MHz.
Lokalradioerne blev hurtigt populære, og danskerne så dem som et kækt og friskt indput i Danskernes mediebrug, og mens Danmarks Radio’s kanaler indtil nu havde kørt med en stiv program stil, uden hitlister og dansktop, satte lokalradioerne Birthe Kjær på programmet, og havde generelt større fokus på at skabe personlige radioprogrammer.
Strandmarkens Fritidscenter, Hvidovre Nærradio 1983
Stødt stigende lyttertal
I dag er Hvidovre Nærradio stadig ikke-kommerciel, og det betyder, at Hvidovre Nærradio i stedet er en foreningsradio. De bliver blandt andet finansieret af den lokale støtteforening HNR’s Venner, som i dag har 150 medlemmer.
Samtidig er der i dag langt flere radiokanaler i det danske radionet - men til trods for de nye konkurrenter, er Hvidovre lokalradios opfattelse at de stadig får flere og flere lyttere til kanalen. De har i løbet af årene fået flere sendetimer, og det store foreningsliv i Hvidovre er begyndt at få øjnene op fra radioen.