Cheflæge/ansøger med anden akademisk baggrund søges til Afdeling for Genomisk Medicin, Diagnostisk Center, Rigshospitalet

Profilbillede
dato

BEMÆRK: Ansøgningsfristen er overskredet

En stilling som cheflæge/ansøger med anden akademisk baggrund ved Region Hovedstaden, Rigshospitalets Diagnostiske Center, Afdeling for Genomisk Medicin er ledig til besættelse snarest muligt.

Afdelingens ansvars- og arbejdsopgaver

Afdeling for Genomisk Medicin hører under Diagnostisk Center og arbejder med en bred vifte af molekylærgenetiske analyser inden for personlig medicin. Afdelingen er sammensat af en laboratoriesektion, en bioinformatiksektion og en svarsektion, som står for variantklassifikation og tolkning af data. Desuden fungerer afdelingen som WGS-sekventeringscenter ØST for det Nationale Genom Center.

Analyserne er primært baseret på Next Generation Sekventering og afdelingen er ISO15189 akkrediteret. Vådlaboratoriet er fysisk placeret på Kennedy Centret i Glostrup, hvor en del af ledelsen og akademikergruppen samt bioanalytikergruppen har arbejdsplads. Afdelingens prøvemodtagelse, sekretariat og forskningslaboratorie er placeret på Rigshospitalet Blegdamsvej, der sammen med Ryesgade matriklen udgør arbejdsplads for afdelingens øvrige ledelse og akademikere.

Afdelingen omfatter ca. 80 medarbejdere bestående af læger, molekylærbiologer, bioinformatikere, bioanalytikere, lægesekretærer samt affilierede professorer inden for området.

Afdelingens årlige budget er på cirka 90 mio. kr.

Kvalifikationer

Stillingen ønskes besat med en speciallæge i et relevant laboratoriefagligt speciale med indgående kendskab til området. Ansøgere med anden akademisk baggrund kan også søge. Tyngde inden for klinisk/patientrelateret forskning er en forudsætning. Der vil blive lagt vægt på, at ansøgeren:

  • Har teoretisk og praktisk ledererfaring, samt fokus på effektiv driftsafvikling inden for området
  • Kan indgå i et tværfagligt ledelsesmæssigt samarbejde og evner uddelegering
  • Har en fremtrædende faglig profil, er visionær i forhold til området, og formår at fremme forskning på internationalt niveau
  • Er relationelt stærk og formår at opbygge tillid både internt i afdelingen og til øvrige samarbejdspartnere
  • Evner at samle en højt specialiseret afdeling, fordelt på flere matrikler
  • Evner at etablere et tæt samarbejde med både egen og andre faggrupper samt specialer
  • Er åben, lyttende, nysgerrig og beslutsom med gennemslagskraft
  • Kan kommunikere klart og respektfuldt samt har evnen til at indgå i dialog og skabe tydelig retning
  • Gode engelskkundskaber i skrift og tale, da der er en stor del internationale ansatte på afdelingen, og engelsk er mødesproget
Cheflægen er sammen med chefbioanalytikeren ansvarlig for den ledelsesmæssige og overordnede administrative drift af afdelingen, herunder økonomistyring og budgetoverholdelse. Derudover skal ledelsen sikre afdelingens gode samarbejde, åbne kommunikation og ikke mindst sikre forskningsmæssig fremdrift. Ligesom personaleledelse, uddannelse og udvikling er vigtige ansvarsområder.

Løn- og ansættelsesforhold

Løn- og ansættelsesforhold i henhold til overenskomsten for overlæger indgået mellem Foreningen af Speciallæger (FAS) og Regionernes lønnings- og takstnævn. Stillingen ønskes besat på åremål. Åremålstillæg og evt. tilbagegangsstilling fastsættes efter aftale med FAS. For akademikere uden lægefaglig baggrund er løn- og ansættelsesforhold i henhold til overenskomst for akademikere ansat i regioner mv. indgået mellem AC og Regionernes lønnings- og takstnævn.

Yderligere oplysninger

Yderligere informationer om stillingen kan fås ved henvendelse til konstitueret centerdirektør Lene Ørnstrup, tlf. 35 45 20 15 eller til chefbioanalytiker Martin Skygge, tlf. 21 13 83 93. Stillingsbeskrivelse kan rekvireres samme sted.

Ansøgning

Ansøgningen ønskes struktureret omkring de 7 lægeroller/kompetenceområder https://www.laeger.dk/foreninger/yngre-laeger/karriere-og-faglig-udvikling/syv-laegeroller-yngre-laeger/ :Medicinsk ekspertise, kommunikation, samarbejde, ledelse/administrator, sundhedsfremme, akademiker og professionel.
Ansøgningen vedlægges kopi af speciallægeautorisation eller anden relevant dokumentation, herunder curriculum vitae indeholdende pub­likationsliste med angivelse af de 10 vigtigste publikationer.


Ansøgningsfristen er d. 16. august 2023.

Samtaler afholdes mandag den 4. september kl. 8-12 og evt. mandag den 18. september kl. 13-16. Der vil indgå tests i forløbet.

Om Diagnostisk Center

Diagnostisk Center er et af Rigshospitalets syv centre med ca. 1.800 medarbejdere og en årlig omsætning på 1,1 mia. kr. Kerneydelserne er diagnostik og patientbehandling, forskning og uddannelse. Diagnostisk Center understøtter patientbehandlingen ved årligt at producere mere end 10 mio. svar på laboratorieanalyser, mere end 650.000 billeddiagnostiske undersøgelser og centret har mere end 1 mio. kontakter til patienter og donorer. Centrets 35 professorer og øvrige forskere publicerer årligt mere end 700 videnskabelige artikler i internationalt anerkendte tidsskrifter.

Centret rummer Afdeling for Røntgen og Scanning, Afdeling for Klinisk Biokemi, Afdeling for Patologi, Afdeling for Klinisk Immunologi (Region Hovedstadens blodbanker, vævsbanker og vævstypelaboratorium), Afdeling for Klinisk Fysiologi og Nuklearmedicin, Afdeling for klinisk Mikrobiologi, Afdeling for Genetik, Afdeling for Genomisk Medicin, Medicinsk Forskningsbibliotek og DEKS.

INFORMATIONER OM STILLINGEN:

- Arbejdspladsen ligger i:

Hvidovre Kommune

-Virksomheden tilbyder:

Fastansættelse: fuldtid

-Arbejdsgiver:

Rigshospitalet, Blegdamsvej 9, 2100 København Ø

-Ansøgning:

Ansøgningsfrist: 16-08-2023; - ansøgningsfristen er overskredet

Ved skriftlig henvendelse: https://candidate.hr-manager.net/ApplicationInit.aspx?cid=342&ProjectId=250439&DepartmentId=21890&MediaId=4710&SkipAdvertisement=true

Se mere her: https://job.jobnet.dk/CV/FindWork/Details/5863223

Denne artikel er skrevet af Emilie Bjergegaard og data er automatisk hentet fra eksterne kilder, herunder JobNet.
Kilde: JobNet